MAMMOGRÁFIA

A mellrák korai felismerésében fontos szerep jut a mammográfiás szűrővizsgálatnak. A mammográfia a mellek speciális röntgenvizsgálata, amely képes kimutatni akár a fél centiméter átmérőjű, korai daganatos elváltozást is. Ne dőlj be az életveszélyes tévhiteknek, hiszen a mammográfiás vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai, és csak minimális sugárterheléssel jár.

A mammográfiai vizsgálat célja a daganatos elváltozás kizárása, illetve az elváltozások korai felismerése. A rendszeres mammográfiai vizsgálat 40-45 éves kor felett – panaszmentesen is – évente-kétévente javasolt. Panasz, családi érintettség vagy egyéb kockázati tényezők esetén orvosi javaslatra fiatalabb korban és gyakrabban is elvégezhető.

Hogyan zajlik a mammográfia?

Az ötperces vizsgálat általában állva történik. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a melleket – egyenként – speciális műanyag lemezek segítségével összenyomják, majd kétirányú röntgenfelvételt készítenek róluk. A hagyományos mammográfiai vizsgálat alapvetően nem fájdalmas, de a mellek összenyomása kellemetlen lehet.

A 40-45 év feletti nőknek legalább kétévente ajánlott a komplex emlővizsgálat, amely a diagnosztikai szempontból etalonnak számító röntgenmammográfián kívül tapintásos szakorvosi vizsgálatot, ultrahangvizsgálatot, valamint a környező nyirokcsomók vizsgálatát is tartalmazza. Ez a vizsgálattípus a legátfogóbb és legbiztonságosabb módja meggyőződnöd arról, hogy minden rendben van.
Az Affidea-központokban figyelünk a részletekre is: a három vizsgálathoz csak egyszer kell levetkőznöd.

Speciális vizsgálattípusok

A tomoszintézises 3D mammográfia a digitális 2D mammográfia továbbfejlesztett változata. A tomoszintézises mammográfiai vizsgálat során a mellekről irányonként nem egy felvétel, hanem a mellek méretétől függően, kb. 50, egyenként 1 milliméter vastagságú szeletekből álló sorozat készül. Az így kapott felvételek felbontása kiemelkedő, és árnyékmentesek.

Kinek ajánlott a tomoszintézises mammográfia?

A tomoszintézises mammográfia azoknak ajánlott, akiknek teltebb, „mirigydús” a mellük, illetve ez a vizsgálattípus azoknál is problémamentesen elvégezhető, akik mellimplantátummal rendelkeznek.

Vizsgálat előtti teendők

Célszerű a mammográfiai vizsgálatot a menstruációt követő héten elvégeztetni a jobb értékelhetőség érdekében. A vizsgálat semmilyen előkészítést nem igényel, mindössze a bőrre került kozmetikumokat, krémeket kell letörölni előtt.

A kontrasztanyagos mammográfia az emlődiagnosztika egyik legmodernebb eszköze, amely az Affidea Váci Greens Egészégközpontjában 2018 vége óta elérhető. Akkor indokolt alkalmazni, ha a hagyományos vizsgálatok során olyan elváltozást fedeztek fel, amely további kivizsgálást igényel. Ugyancsak alkalmas műtét utáni kontrollra, a betegség kiújulása és a műtét utáni hegszövet képalkotó diagnosztikai elkülönítésére is.

Hogyan zajlik a kontrasztanyagos mammográfia?

A melleket egy speciális műanyag lemez segítségével néhány másodpercre összenyomják, az előre behelyezett vénakanülbe kontrasztanyagot fecskendeznek, majd mindkét mellről négy dinamikus felvételt készítenek. A vizsgálatot álló helyzetben végzik. A befecskendezett kontrasztanyag lehetővé teszi a pontosabb képalkotással együtt a precízebb diagnózist.
A 10-15 perces vizsgálat a mell-MR-vizsgálatéhoz hasonló részletességű információkat nyújt a szakorvosnak. A kóros elváltozásoknál ugyanis a kontrasztanyag felhalmozódik, így nemcsak az elváltozás megléte, de a pontos elhelyezkedése és kiterjedése is látható.
A mellek összenyomásából adódó kellemetlenség és a vizsgálattól való szorongás feloldása érdekében pácienseinket a lehető legnyugodtabb körülmények között vizsgáljuk: a vizsgálóban elhelyezett LCD-kijelzőkön megnyugtató képeket választhatnak, és az ellazulást hanghatások és / vagy zene is segíti.

Mikor javasolt?

Akkor érdemes elvégeztetni, ha előtte a mammográfián, illetve a szövettani vizsgálaton olyan elváltozást igazoltak, amelynek kezelése (műtét, gyógyszeres terápia) az elváltozás elhelyezkedésétől vagy kiterjedésétől függ. A vizsgálatot célszerű a menstruációt követő héten elvégeztetni a felvételek jobb értékelhetősége érdekében.

A vizsgálat előtti teendők

A kontrasztanyag a nem egészséges veséket megterhelheti, ezért a vizsgálat előtt ellenőrizni kell a vesefunkciót a szérum-kreatinin- és az eGFR-érték vizsgálatával. (Ehhez magaddal hozhatsz egy friss laborleletet, illetve a vizsgálatot az Affideánál, a helyszínen is elvégzik.)

 

FONTOS !

A kontrasztanyagos mammográfia előtt 4-6 órával már nem szabad enni, valamint ha rendszeresen előírt gyógyszert szedsz, konzultálj kezelőorvosoddal, mert a vizsgálat befolyásolhatja a gyógyszer szedését.

A mellrák időbeni felismerése esetén, korai stádiumában még teljes sikerrel gyógyítható

HOVá FORDULJAK?

BEJELENTKEZÉS és további információ:

Privát mammográfiás vizsgálatot végző központjaink

Affidea Bank Center
1054 Budapest,
Szabadság tér 7.
Bejelentkezés: +36 1 803 6464
E-mail: bankcenter@affidea.hu

Affidea Mammut II.
1024 Budapest,
Lövőház utca 2-6.
Bejelentkezés: +36 1 803 6464
E-mail: mammut@affidea.hu

Affidea Váci Greens
Egészségközpont

1138 Budapest, Föveny u. 4-6.
Bejelentkezés: +36 1 803 6464
E-mail: vacigreens@affidea.hu